Bijzondere lokale omstandigheden (BLO)
Algemeen
Vanaf 1 januari 2024 zijn de regels bij de bouw van een nieuw gebouw veranderd. Bij de bouw van een nieuw gebouw in gevolgklasse 1 (GK1) moet een kwaliteitsborger worden ingeschakeld. Dit is een onafhankelijke controleur die kijkt of het gebouw aan de technische regels voldoet. De kwaliteitsborger moet ook letten op lokale risico’s en situaties. Deze risico’s kunnen ervoor zorgen dat het gebouw niet aan de bouwtechnische regels voldoet als er geen goede maatregelen worden genomen. Deze risico’s worden bijzondere lokale omstandigheden (blo’s) genoemd.
Wetgeving
De regels voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Belangrijke onderdelen van de Wkb zijn de risicobeoordeling en het borgingsplan.
Artikel 2.19, lid 2, van het Bbl zegt dat een risicobeoordeling rekening moet houden met bijzondere lokale omstandigheden (blo’s). Deze omstandigheden staan in lokaal beleid. Ze kunnen ook anderszins bekend zijn of redelijkerwijs bekend zijn.
In het Bkl staan de eisen voor het borgingsplan. Hierin moet staan welke specifieke bouwwerkzaamheden onder de borging vallen. Ook hierbij moet rekening worden gehouden met de blo’s.
Doel van bijzondere lokale omstandigheden
Het doel van bijzondere lokale omstandigheden in de Wkb is om informatie over lokale risico’s te geven aan de initiatiefnemer en de kwaliteitsborger. Het aanwijzen van deze omstandigheden is extra hulp voor hen. Dit komt bovenop de onderzoeksplicht die zij al hebben. Hierdoor kunnen andere maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de technische eisen voor een bouwwerk.
Verantwoordelijkheden en taken
De initiatiefnemer en/of kwaliteitsborger moet controleren of er bijzondere lokale omstandigheden zijn. Als er geen bijzondere lokale omstandigheden zijn? Dan is de kwaliteitsborger nog niet klaar met het in kaart brengen van risico’s. De kwaliteitsborger moet altijd alle risico’s in kaart brengen voordat er een borgingsplan is vastgesteld. Dit hoort bij zijn of haar taak.
Wij verplichten de kwaliteitsborger om aandacht te besteden aan het betreffende onderdeel van de bouw door bijzondere lokale omstandigheden aan te geven. Wij kunnen deze omstandigheden kenbaar maken via beleid een vooroverleg of op een andere manier.
Als wij de bijzondere lokale omstandigheden kenbaar maken
Dan moet een kwaliteitsborger het volgende doen:
- De bijzondere lokale omstandigheden meenemen in de risicobeoordeling van de bouwactiviteit.
- In het borgingsplan aangeven welke maatregelen worden getroffen naar aanleiding van de bijzondere lokale omstandigheden.
- Bij de eindverklaring aangeven wat het resultaat was van de maatregelen die zijn genomen om de lokale risico’s te voorkomen of te beperken.
- Bij het indienen van de gereedmelding de genomen beheersmaatregelen op de bijzondere lokale omstandigheden los bijvoegen.
Werkwijze
Wij bepalen wat bijzondere lokale omstandigheden zijn. Niet iedere gemeente heeft bijzondere lokale omstandigheden. Maar als die er wel zijn en in kaart zijn gebracht maken wij dit vooraf bekend. Dit kan via beleid huis-aan-huisbladen de website of op een andere manier. Dit kan ook in een vooroverleg worden aangegeven.
Een kwaliteitsborger moet controleren of er bijzondere lokale omstandigheden zijn ook als de gemeente deze niet aangeeft. Het is zijn taak om voor het bouwplan de risico’s in kaart te brengen voor de risicobeoordeling.
Wanneer heeft u te maken met bijzondere lokale omstandigheden
De bijzondere lokale omstandigheden voor de gemeente Schagen zijn:
- Bluswatervoorzieningen en bereikbaarheid hulpdiensten;
- Bodemsamenstelling;
- Bodemwarmte interferentiegebied;
- Bouwen en/of slopen op/in of nabij een dijklichaam (primaire en secundaire waterkeringen);
- Externe veiligheid;
- Geluid, gevel en geluidwerendheid;
- Verplichting waterinfiltratie voor regenwater.
Meer weten? Kijk op de website van Informatiepunt Leefomgeving voor meer informatie.
Waar kunt u nog meer aan denken
Heeft u een naast de toestemming voor de technische bouwactiviteit (technische vergunning of melding) ook een toestemming voor de omgevingsplanactiviteit voor het bouwen of gebruiken (ruimtelijke vergunning) nodig?
Dan heeft dit misschien gevolgen voor de technische bouwactiviteit. Denk bijvoorbeeld aan eisen vanuit welstand, parkeren, bluswatervoorziening.
De gemeente wijst u hierop bij de afhandeling van de toestemming voor de omgevingsplanactiviteit (ruimtelijke vergunning). U kunt het omgevingsplan inzien via regels op de kaart in het Omgevingsloket in het Digitaal Stelsel Omgevingsrecht (DSO).
Hiervoor kunt u in ieder geval alvast rekening houden met:
- Bijzondere windbelasting;
- Bodemkwaliteit;
- Bouwen in de buurt van een monument of bouwval;
- Bouwen in de buurt van een spoorweg;
- Bouwen in kern Schagen;
- Hoogspanningsmasten;
- Leidingen in de grond;
- Parkeereis auto;
- Welstand.