Duurzame opvang voor 5 jaar

Algemeen

De gemeente vangt asielzoekers op dit moment op in de noodopvang in Schagen-Oost. Dit is mogelijk tot 1 april 2025 omdat de provincie Noord-Holland geen toestemming geeft om hier langer asielzoekers op te vangen. Vanuit de Spreidingswet is de gemeente dat wel verplicht. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Deze locatie moet voor 300 asielzoekers geschikt zijn. Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om de opvang van asielzoekers te verdelen over twee locaties. Deze locaties liggen in Waarland en Dirkshorn.

2 locaties voor 150 personen

In Waarland gaat het om het perceel achter de sportvelden en in Dirkshorn in de hoek Raadhuisstraat – Ingenieur Krabbeweg. Het gaat op beide locaties om 150 personen. De duur van de opvang is 5 jaar, met een optie tot verlenging voor eenzelfde periode.

Inloopavonden

Binnenkort gaat de burgemeester in gesprek met omwonenden en andere belanghebbenden. Zodra daar meer over bekend is leest u dat hier.

Voorstel ligt bij de gemeenteraad

Op 16 september vergaderde de raad over het voorstel in een oordeelsvormende vergadering. Het nemen van het besluit volgt op een later moment. Zodra daarover meer bekend is leest u dat hier.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Eén locatie van 300 personen had de voorkeur voor zowel de gemeente als het COA. In de stad Schagen is geen geschikte plek gevonden. Buiten de stad, in of om de dorpen, heeft een locatie van 300 personen een te grote invloed op de inwoners. De faciliteiten van de dorpen zijn hier niet op berekend.

Ook voor het COA had 1 locatie in eerste instantie de voorkeur in verband met de kosten en inzet van mensen. Ze hebben kortgeleden aangegeven ook twee volwaardige locaties te kunnen inrichten. Dit heeft voor de gemeente en het COA de voorkeur.

Hierop is Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL) gevestigd. De provincie heeft voor 1 jaar ontheffing verleend voor de grond waar de noodopvang nu is gevestigd. Die ontheffing loopt 1 april 2025 af. De provincie wil dit niet verlengen. Dit is ook zo met omwonenden afgesproken.

De ‘vrije grond’ (grond in eigendom van de gemeente) is beperkt. De Lus en Muggenburg zuid zijn voor deze duurzame opvang niet geschikt gevonden.

In Waarland gaat het om het perceel achter de sportvelden. De entree ligt aan de Kerkstraat. In Dirkshorn gaat het om het perceel dat ligt in de hoek Raadhuisstraat – Ingenieur Krabbeweg. De Entree van het perceel komt aan de Ingenieur Krabbeweg.

De vergunning wordt aangevraagd, voor beide locaties, voor 5 jaar. Met een optie op verlenging van nog eens dezelfde periode. Dit doen we omdat we niet weten hoe de situatie er over 5 jaar uitziet. We spreken hiermee van een duurzame opvang.

Zodra de twee nieuwe opvanglocaties worden opgeleverd, verhuizen de bewoners naar deze duurzame opvanglocaties. De noodopvang in Schagen-Oost wordt dan afgebroken en wordt in oude staat teruggebracht.

De opvang is bestemd voor mensen de in afwachting zijn van een beslissing op hun asielaanvraag. Verder zullen er enkele mensen verblijven van wie de asielaanvraag is toegekend maar waarvoor op een andere plek in het land (nog) geen huisvesting beschikbaar is.

Zodra de twee locaties gereed zijn verhuizen de bewoners. Afhankelijk van de oplevering van de locaties kan dit in gedeeltes gaan. Na het verlenen van de omgevingsvergunning gaat het COA aan de slag met de bouw van het complex.

Op grond van de nu geldende Spreidingswet moet de gemeente Schagen 277 asielzoekers opvangen. Dit is de ondergrens van het COA. Daar gaan we uit van 300.

Het COA betaalt deze kosten volledig.

Zolang de Spreidingswet niet is ingetrokken, moeten wij als gemeente naar deze wet handelen. Los van deze wettelijke taak, vinden wij als college dat wij daarin ook een taak hebben. De asielzoekers verblijven in Nederland en verdienen een menswaardige opvang.

Het COA is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rondom de opvanglocaties. Vanuit de gemeente staan wij in nauw contact met het COA, beveiliging van het COA en politie. Daarnaast vindt er op vaste basis met elkaar overleg plaats en bespreken wij diverse zaken/meldingen om de veiligheid te waarborgen.

De opvang wordt verzorgd door het COA. Ambtelijke inzet vanuit de gemeente is alleen nodig voor het zoeken van een geschikte plek en beoordelen van de vergunningaanvraag.

Nee, de kinderen uit de opvang Schagen Oost gaan naar Scholen aan Zee.

Beide locaties worden ingericht als een volwaardige opvanglocatie. Dit betekent dat zorg, waaronder huisartsen, door het COA georganiseerd wordt. Er wordt dus geen beroep gedaan op de huisartsenpraktijken uit de beide dorpen.

Voor de Lus is een milieuonderzoek gedaan. Hieruit blijken de nodige onzekerheden en risico’s. De werkzaamheden in Muggenburg-Zuid gaan binnenkort beginnen. Het hele terrein wordt in 2025 klaargemaakt voor de bouw (bouwrijp) gemaakt. Dit betekent een onveilige situatie voor de bewoners van de opvang.

Contact dat hierover met de Provincie is geweest maakt duidelijk dat verlengen geen optie is.

Het vinden van een geschikte locatie is een grote uitdaging. We hebben veel locaties bekeken en het is niet mogelijk om voor al deze locaties in de omgeving langs te gaan om wensen en zorgen op te halen. Omdat de tijd beperkt is, namelijk tot 1 april 2025. Wij vinden dat deze belangrijke afweging door de gemeenteraad zelf genomen moet worden. Daarna kijken we hoe we tegemoet kunnen komen aan de zorgen van de omwonenden. De gemeenteraad neemt eerst een besluit, daarna gaan we het gesprek met de bewoners aan.

Als een inwoner denkt voor planschade in aanmerking te kunnen komen dan kan daarvoor een verzoek worden ingediend. Deze zal volgens de daarvoor geldende procedure worden beoordeeld.

De wegen zijn in staat om het vervoer mogelijk te maken. Afhankelijk van de door de raad gekozen locatie(s) kijken we altijd, samen met het COA, naar dit soort vraagstukken.

Nee, de bestuurlijke overeenkomst hiervoor moet nog worden gesloten.

De Spreidingswet gaat uit van duurzame opvang, en dat is voor minimaal 5 jaar. Daarbij komt dat het dagelijkse beheer van een locatie voor 1 jaar niet goed te regelen is. Vijf jaar geldt als minimale eis. De locatie Schagen Oost betreft een crisisnoodopvang. Daarvoor gelden andere regels. Schagen-Oost heeft bijvoorbeeld een ander type huisvesting (tent in plaats van bijvoorbeeld stenen woningen). Het COA heeft gekozen voor kwalitatief goede opvang.

In Schagen-Oost zijn geen incidenten bekend, zowel bij politie als bij de gemeente. In Petten was er 1 incident. Er vindt regelmatig een veiligheidsoverleg plaats met de gemeente, politie, beveiliging en de locatiemanager.

De term asielzoekers en vluchtelingen is hetzelfde. Een asielzoeker vraagt asiel aan door de (persoonlijke) situatie in zijn eigen land. Als hij/zij leeft in gebied van oorlog, doodstraf of executie, marteling of een andere onmenselijke of vernederende behandeling in het land van herkomst.

Het gaat om maximaal 70 units per locatie. Het betreft kwalitatief goede units; mogelijk kunnen we deze overnemen na de opvangperiode. Daarover moet dan de raad opnieuw een besluit nemen.