Energie besparen voor inwoners

Algemeen

Energie besparen is belangrijk voor zowel het milieu als voor het besparen van kosten op lange termijn. Het is een investering in een duurzamere toekomst voor deze en komende generaties. Op deze pagina delen we informatie, tips en hulpmiddelen om energie te besparen in huis.

Woning verduurzamen

We starten in september 2024 met de lokale aanpak isolatie. Woningeigenaren met een energielabel D, E, F of G en een WOZ-waarde onder 429.300 euro ontvangen isolatie subsidie tussen de 1.500 en 4.000 euro. Indien het label onbekend is, volstaat het kunnen treffen van 2 of meer maatregelen ook als onderdeel van de regeling. Inwoners die in aanmerking komen voor deze actie ontvangen in september een brief van de gemeente met meer informatie. We werken tijdens deze actie samen met de organisatie Winst Uit Je Woning. Zij helpen deelnemers met advies over isolatie, geven een offerte en regelen het contact met een uitvoerder. Meer informatie vindt u op winstuitjewoning.nl.

Naast deze aanpak organiseren wij als gemeente in het voorjaar en in het najaar van 2024 een collectieve inkoopactie. Tijdens deze actie kunt u advies krijgen over hoe u uw woning het beste kunt verduurzamen en via de gezamenlijke inkoop proberen we de laagste prijs voor u te onderhandelen. Eigenaren van deze woningen die in aanmerking komen worden middels een brief benaderd.

Duurzame Huizen Route 2024

Woningeigenaren die hun huis energiezuiniger hebben gemaakt, kunnen anderen helpen door hun ervaringen te delen tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november. Door uw huis open te stellen, kunt u laten zien hoe u bijvoorbeeld zolderisolatie of vloerverwarming heeft toegepast. Zo helpt u anderen om ook energie te besparen. Aanmelden kan via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route. Bezoekers schrijven zich vooraf in om een kijkje te nemen en van uw ervaringen te leren.

Grote maatregelen

Voor grote verduurzamingsmaatregelen verwijzen wij u door naar de website van het duurzaambouwloket. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen en warmtepompen. Op de website van Duurzaam Bouwloket vindt u veel informatie over maatregelen die u kunt nemen. Dit kan u helpen om een juiste beslissing te nemen. 

Denkt u er over om een mini-windturbine te plaatsen voor groene stroomopwekking? Houd er rekening mee dat hiervoor altijd een omgevingsvergunning nodig is. Zowel particulieren als bedrijven kunnen deze turbines installeren onder bepaalde voorwaarden. Vraag een consult voor bouwkundige vragen aan voor meer informatie over de mogelijkheden.  

Kleine maatregelen

Download hieronder de 24 tips poster voor kleine energiebesparende maatregelen. Of lees de pagina Eenmalige aanpassingen in huis en de pagina tips die vragen om dagelijkse aandacht wat u alvast zelf kunt doen om energie te besparen.

VVE's

Bent u een bewoner van een appartement en heeft u interesse in duurzaamheid? Of bent u een bestuurder of beheerder die verduurzamen en energiezuinig maken op de agenda wil krijgen binnen de VVE?  Ontdek welke mogelijkheden er zijn op de website van Vereniging Eigen Huis

Monumenten en stolpen

Het energiezuinig maken van een monumentaal gebouw kan een uitdaging zijn, maar het is zeker mogelijk. Ontdek welke duurzame maatregelen passen bij uw unieke situatie met behulp van 'De Groene Menukaart'. Met deze handige tool kunt u een stappenplan maken voor uw pand. 

Als u nog niet zeker weet hoe u de verduurzaming van uw historische pand wilt aanpakken? Dan kan het inschakelen van een Duurzame Monumenten-adviseur een waardevolle stap zijn. Een Duurzame monumentenadviseur voert een grondig Duurzaamheidsadvies uit.  En informeert u over de historische waarden van uw pand, de technische mogelijkheden voor verduurzaming en eventuele vergunningsvereisten. Bij verschillende organisaties kunt u terecht voor de expertise van een duurzame monumentenadviseur. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Restauratiefonds.

Voor vragen over de verbouwing of restauratie van uw monument kunt u terecht bij het team vergunningen. Bel naar (0224) 210 400 en vraag naar de adviseur erfgoed.

Komt er een warmtenet in Schagen

Op dit moment staan er nog geen warmtenetten gepland in Schagen. In onze Transitievisie Warmte  is afgesproken dat we onderzoek doen naar de mogelijkheden van een warmtenet. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting voor de zomer 2024 bekend. 

Advies en hulp

Energiecoach

Bent u op zoek naar deskundig advies of een helpende hand om uw woning te verduurzamen? Dan kunt u terecht bij de Noord-Hollandse Energie Coƶperatie (NHEC). Zij leidt vrijwilligers op tot experts op het gebied van verduurzaming. De energiecoaches komen gratis bij u thuis en geven u tips en adviezen om energie te besparen. Samen kijkt u naar welke energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor uw woning. Het advies is gratis en verplicht u tot niks. 

Meld u aan via de website van het NHEC om een afspraak te maken met een energiecoach. De energiecoach maakt dan een afspraak met. 

Duurzaam Bouwloket

Duurzaam Bouwloket is het Energieloket van onze gemeente. Bewoners kunnen er terecht met al hun vragen over het energiezuinig en duurzaam maken van hun woning. Van A tot Z staan zij klaar met raad en daad. U kunt hen onder andere vragen  over; energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en lokale bedrijven die de maatregelen kunnen uitvoeren. Het advies is gratis en onafhankelijk. Ga voor meer informatie naar de website van het Duurzaam Bouwloket of stel een vraag aan een adviseur per telefoon (0224) 208 000 of per mail info@duurzaambouwloket.nl

Online woningcheck voor advies op maat

Bent u benieuwd naar de energiebesparingsmogelijkheden voor uw huis en wilt u weten met welke maatregelen u het beste kunt starten? Vul dan de online woningcheck in van Duurzaam Bouwloket en ontvang meteen een gepersonaliseerd stappenplan.