Exploitatievergunning
Algemeen
In onze gemeente heeft u een exploitatievergunning nodig voor uw horecabedrijf. In de exploitatievergunning staan voorwaarden. Deze hebben te maken met de woon- of leefsituatie of de openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen.
Voor het aanvragen van een nieuwe exploitatievergunning maakt u een afspraak met één van de medewerkers van het team Vergunningen en Bijzondere wetten.
Wat voegt u bij de aanvraag?
Heeft u een afspraak gemaakt met ons? Dan ontvangt u de formulieren die u nodig heeft voor de aanvraag. Wij vragen u het volgende mee te nemen naar de afspraak:
- Een volledig ingevuld aanvraagformulier
- Een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de eigenaar en de leidinggevende of leidinggevenden
- Een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) van de eigenaar en de leidinggevende of leidinggevenden
- Een volledig ingevulde Bibob vragenlijst inclusief de bijlagen die erbij horen. Met het Bibob onderzoek wordt onder andere de betrouwbaarheid van uw onderneming en van de personen die bij uw onderneming betrokken zijn gecontroleerd .
Geen vergunningsplicht
In artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening staat dat het verboden is om zonder vergunning van de burgemeester een openbare inrichting te exploiteren. In sommige gevallen heeft u geen vergunning nodig.
U heeft geen vergunning nodig voor een openbare inrichting die zich bevindt in:
- Een winkel. Voor zover de activiteiten van de openbare inrichting een nevenactiviteit vormen van de winkelactiviteit. Denk bijvoorbeeld aan een bakkerij of een snackbar. Dat zijn in de eerste plaats winkels waar je iets koopt om dat mee te nemen. Maar in veel gevallen is er ook een klein gedeelte waar u aan een tafeltje kunt zitten om dat wat u in die winkel gekocht heeft meteen op te eten. Dat zitgedeelte is een openbare inrichting binnen de winkel. Maar er is dan geen exploitatievergunning nodig.
- Een zorginstelling.
- Een museum.
- Een bedrijfskantine of bedrijfsrestaurant.
- Paracommerciële inrichtingen. Dat zijn bijvoorbeeld sportkantines of muziekverenigingen.
Voorwaarden
Voorwaarden aan de zaak
- De horecazaak moet passen bij de functie die wij hebben toegewezen aan de locatie. Dit kunt u terugvinden in het bestemmingsplan op de website van ruimtelijke plannen.nl.
- De horecazaak mag geen nadelige invloed hebben op de omgeving.
Voorwaarden aan de eigenaar
- U mag niet onder curatele of bewindvoering staan.
- U moet voldoen aan de regels over integriteit. Dit wordt getoetst aan de wet Bibob.
Voorwaarden aan de leidinggevende of leidinggevenden
- Iedere leidinggevende is minimaal 21 jaar.
- De leidinggevende is van goed levensgedrag. Dat betekent dat iemand niet in aanraking mag zijn of zijn geweest met politie of justitie. Wij doen navraag bij politie en justitie.
- De leidinggevende staat niet onder curatele of bewindvoering.
- Voor iedere leidinggevende overlegt u een verklaring omtrent het gedrag. Dit heet ook wel een VOG.
Behandeling van de aanvraag
Eén van de medewerkers van het team Vergunningen en Bijzondere wetten behandelt uw aanvraag. Dit is uw contactpersoon. Is uw aanvraag niet compleet of spelen er andere zaken? Dan nemen wij contact met u op.
Heeft u een vraag? Dan kunt u contact opnemen met uw contactpersoon.
U krijgt binnen acht weken bericht over uw aanvraag. Deze periode kunnen we in sommige gevallen verlengen.
Kosten
Voor een aanvraag exploitatievergunning is dat: € 456,70.