Gemeente Schagen geeft groen licht voor vernieuwing sportpark Groenoord
Onze gemeenteraad heeft ingestemd met de kaders voor de ontwikkeling van een nieuw, multifunctioneel sportpark Groenoord. Het vernieuwde sportpark voldoet aan de moderne eisen voor sportfaciliteiten, en wordt een ontmoetingsplek voor verschillende sportverenigingen en maatschappelijke evenementen. De keuze viel op "Scenario A" bestaande uit een multifunctionele, duurzame sporthal dat wordt gecombineerd met een gezamenlijk clubgebouw met kantine en kleedaccommodatie.
Met de ontwikkeling van het open sportpark Groenoord zetten we een belangrijke stap richting een duurzame en betrokken gemeenschap, waarbij de gebruiker centraal staat en er verbinding is met de wijk. Dit project toont de kracht van samenwerking tussen de gemeente en lokale verenigingen, en ik ben trots op de gezamenlijke inzet die heeft geleid tot dit ambitieuze plan. Samen bouwen we aan een toekomst waarin sport, ontmoeting en duurzaamheid centraal staan.
Multifunctioneel open sportpark
Het vernieuwde open sportpark Groenoord wordt een plek waar sporten, ontmoeten en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan. Het plan voorziet in een nieuwe sporthal met zes zaaldelen, die zowel geschikt is voor binnensporten als voor onderwijs en maatschappelijke evenementen. Daarbij wordt de verouderde Groeneweghal vervangen en samengevoegd met de clubaccommodaties van diverse sportverenigingen. Dit maakt het sportpark beter toegankelijk voor een breed publiek.
Energie en duurzaamheid
Een belangrijk onderdeel van de plannen is dat het nieuwe gebouw volledig energieneutraal (ENG) wordt. Dit betekent dat alle energie die nodig is voor het gebruik van de sporthal lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Hiermee voldoet de gemeente Schagen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Rijksoverheid, die erop gericht zijn dat alle nieuwe gebouwen vanaf 2050 volledig energieneutraal zijn.
Burgerparticipatie
De ontwikkeling van het sportpark is een schoolvoorbeeld van co-creatie tussen de gemeente, lokale verenigingen en hun vrijwilligers. Stichting Sportgebouwen Groenoord (SSG), bestaande uit de gebruikers van het park, werkt samen met ons aan de plannen. Deze samenwerking zorgt voor breed draagvlak en betrokkenheid bij het project.
De co-creatie met SSG laat zien dat burgerinitiatieven niet alleen een ideaal zijn maar een krachtig middel om draagvlak en betrokkenheid te creƫren.
Vervolgstappen
Nu de kaders zijn vastgesteld, krijgt het college van burgemeester en wethouders de opdracht om het plan verder uit te werken. Dit betekent dat er in de komende maanden een samenwerkingsovereenkomst met SSG wordt opgesteld. Ook wordt het programma van eisen en een definitieve businesscase opgesteld. In deze fase worden ook gebruikers, omwonenden en het onderwijs betrokken. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het vierde kwartaal van 2025 een definitief besluit over de uitwerking van het plan.