Groen en water
Algemeen
Klimaatadaptatie is het aanpassen van de leefomgeving aan het veranderende klimaat. Omdat het klimaat verandert, krijgen we steeds meer te maken met hitte, wateroverlast en droogte. Daarom nemen we in onze gemeente maatregelen om met die veranderingen in het weer om te gaan. Dit doen we samen met inwoners, ondernemers en organisaties.
Tweede kans voor bomen
‘Meer Bomen Nu’ is een landelijke vrijwilligersorganisatie die bomen oogst op plekken waar deze ongewenst zijn. Elke boom maakt jaarlijks zaailingen. Dat zijn jonge, uit zaad gegroeide of opgekweekte planten. Velen hiervan overleven het niet. De kansarme boompjes worden in de winter, uitgegraven en weggegeven om ergens anders te worden geplant.
Wilt u ook vrijwilliger worden en bomen oogsten? Of wilt u alleen een boom adopteren? Houd dan de evenementenpagina van Meer Bomen Nu in de gaten.
Groenadoptie en geveltuinen
Wilt u het stukje groen voor de deur of in de buurt nog mooier maken of onderhouden? Dan nodigen wij u uit om een stukje groen te adopteren. Dat kan individueel, maar ook als groep bewoners. Op dit moment hebben we al meer dan 300 groenadoptie overeenkomsten gesloten met bewoners. Bekijk voor meer informatie de pagina Groenadoptie.
Meer mogelijkheden
In uw eigen tuin kunt u ook veel doen om wateroverlast en hitte zoveel mogelijk te voorkomen. Het beste is om zoveel mogelijk planten en bomen in uw tuin neer te zetten.. Dit is ook goed voor bijvoorbeeld vogels, insecten en egels.
Hieronder staan enkele websites met informatie over wat u zelf allemaal kunt doen:
Wat doen wij
Klimaatverandering wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2. Het belangrijkste is daarom om uitstoot te verminderen. Bekijk de pagina Duurzaamheid en ons programma Duurzaamheid.
Daarnaast is het belangrijk om alvast rekening te houden met klimaatverandering, door de openbare ruimte en gebouwen erop aan te passen. Dit noemen we klimaatadaptatie. Wij werken aan klimaatadaptatie door bepaalde eisen te stellen als er nieuwe woningen gebouwd worden. Bijvoorbeeld door een verplichting op te leggen om regenwater op te vangen bij hevige buien. Daarnaast zorgen we ervoor dat ook bij renovaties van de openbare ruimte dit zijn maatregelen die worden genomen die goed zijn voor het klimaat. Denk hierbij aan het planten van bomen, het aanleggen van wadi's en het verwijderen van verharding. Een nieuwbouwwijk en een gerenoveerde straat gaan namelijk tientallen jaren mee en moeten dus aangepast zijn aan toekomstige weersomstandigheden. Zo houden we onze gemeente veilig en leefbaar.