Informatie voor Oekraïners

Vluchtelingenwerk

Heeft u vragen over bijvoorbeeld uw verblijfsstatus, werk, onderdak, geld, gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid of kinderbijslag en andere toeslagen? Dan kunt u terecht bij het spreekuur van Vluchtelingenwerk.

Het spreekuur vindt elke twee weken op maandag tussen 13.00 uur en 16.00 uur plaats op Loet 10, 1741 BP Schagen. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. Als u niet naar het spreekuur kunt komen kunt u ook terecht bij het online spreekuur van VluchtelingenWerk. Daar kunt u een afspraak voor maken op de website van Refugeehelp.

Daarnaast is Vluchtelingenwerk bereikbaar via WhatsApp op: 06 22 84 13 79, of per e-mail via: ebruul@vluchtelingenwerk.nl.

Medische zorg

Huisarts

Het is op dit moment helaas niet mogelijk om u in te schrijven bij een huisarts. Uiteraard zijn de praktijken altijd bereid om bij spoed patiënten te zien, indien er hier ruimte voor is. Overdag in de dichtstbijzijnde praktijk en tijdens de avond, nacht en weekenddiensten op de huisartsenpost. Voor beiden moet er eerst een telefonische afspraak gemaakt worden via de geëigende kanalen.

Verzekering

Vluchtelingen uit Oekraïne welke vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB) zijn verzekerd door de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO). Op de website van RefugeeHelp kunt u allerlei informatie over de RMO terugvinden, deze informatie is in verschillende talen beschikbaar. Ook op de website RMO vindt u informatie over uw zorgverzekering.

Psychische hulp

Heeft u psychische klachten en zoekt u hulp? U kunt onder andere terecht bij Empatia en Wereldpsychologen.

Op de website van Empatia vindt u naast informatie over de beschikbare ondersteuning, ook tips over hoe u hulp kunt inschakelen. Wereld Psychologen verwijst vanaf 1 juli 2023 vragen voor psychologische zorg van Oekraïense vluchtelingen naar het landelijke telefoonnummer 010 200 5088. Meer informatie vindt u op de website Wereld Psychologen.

Onderwijs

Als ouder bent u zelf vrij in de keuze van een school voor uw kind. Bent u net in Nederland aangekomen? Dan volgt uw kind eerst taalonderwijs op een internationale schakelklas (ISK).

Leerplicht

Kinderen van 5 tot en met 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Uw kind is leerplichtig vanaf de eerste schooldag van de maand na de 5e verjaardag. Maar meestal gaan kinderen al vanaf hun vierde verjaardag naar school.

Uw kind is leerplichtig tot aan het eind van het schooljaar waarin uw kind 16 jaar wordt. Daarna heeft uw kind kwalificatieplicht tot de dag dat uw kind 18 jaar wordt of als uw kind een startkwalificatie heeft behaald. Een startkwalificatie is minimaal een diploma van havo, vwo of mbo niveau 2 of hoger.

Leerlingenvervoer / reiskostenvergoeding

Als ouder of verzorger zorgt u zelf voor het vervoer van uw kind naar en van school. Er zijn situaties waarin dit minder goed mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat uw kind door een beperking aangepast vervoer nodig heeft.

Komt u uit Oekraïne en gaat uw kind naar het basis -of voortgezet onderwijs? Dan heeft u mogelijk recht op reiskostenvergoeding. Vul hiervoor onderstaand formulier in.

Er wordt onderzocht of u als ouder een vergoeding nodig heeft en welke soort vergoeding er passend is. U ontvangt een brief waarin staat of u in aanmerking komt voor leerlingenvervoer en hoe u de kosten vergoed krijgt als u recht heeft op vergoeding.

Aanvragen vergoeding openbaar vervoer

Aanvraagformulier / форма заявки

Leefgeld

Bent u gevlucht uit Oekraïne en valt u onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming (RTB)? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor leefgeld. Neem contact met ons op via het contactformulier. Bent u aan het werk of ontvangt u een uitkering? Dan komt u niet in aanmerking voor leefgeld.

Eigen bijdrage

Verblijft u in de gemeentelijke opvang en bent u aan het werk? Dan betaald u een eigen bijdrage aan de gemeente voor uw opvang. Dit geld wordt gebruikt om een deel van de kosten voor gas, water en elektriciteit te dekken. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hier meer informatie over terug.

Veiligheid

Deel nooit zomaar uw persoonsgegevens met anderen. Heeft u een e-mail gekregen van een bekende organisatie als de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND), Vluchtelingenwerk Nederland (VWN) of de gemeente, waarin gevraagd wordt om persoons- of bankgegevens? Deel deze dan niet. Nederlandse organisaties of overheidsinstanties vragen u nooit per e-mail om deze gegevens.

Twijfelt u aan de echtheid van het bericht? Neem dan contact op met de organisatie waarvan u het bericht heeft gekregen.

Overige vragen?

Heeft u overige vragen? Ga dan naar de website van RefugeeHelp. Onder het kopje vluchtelingen vindt u informatie in verschillende talen.