Jeugdhulp
Algemeen
Heeft u een kind voor wie u hulp of ondersteuning nodig heeft? Dan meldt u dit bij ons wijkteam. De consulent van het wijkteam bekijkt samen met u welke jeugdhulp passend is voor uw kind.
Jeugdhulp
Wij kunnen uw kind of u verschillende soorten hulp geven. Dit kan algemene hulp zijn. Deze hulp krijgt u dan direct. Maar dit kan ook speciale hulp zijn. Hiervoor moet u eerst een aanvraag doen. Wij beslissen dan of u de speciale hulp krijgt.
Begeleiding
Kinderen en jongeren die hulp of ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te worden, kunnen daar begeleiding bij krijgen. Bijvoorbeeld door te oefenen met bepaalde vaardigheden, zoals wassen, koken of aankleden. Maar ook door te helpen met plannen van activiteiten, besluiten nemen en dagelijkse zaken regelen.
De begeleiding kan individueel of in een groep worden gegeven. Uw kind krijgt de hulp thuis of in een instelling. De mensen in de omgeving van een kind kunnen ook begeleiding krijgen. Begeleiding is vaak onderdeel van een samenhangend pakket van hulp.
Het kan ook zo zijn dat u als ouder behoefte heeft aan ondersteuning bij het opvoeden van uw kind of kinderen. Bijvoorbeeld in de vorm van opvoedingsondersteuning.
Hulp en zorg in een instelling
Kinderen tot 18 jaar kunnen in een instelling hulp en zorg krijgen. Het gaat om kinderen met problemen bij opgroeien of opvoeden. Maar ook met psychische problemen of met een verstandelijke beperking. Het verblijf in de instelling vervangt de gezinssituatie.
Het kind krijgt in de instelling hulp en zorg in een beschermde woonomgeving waar altijd toezicht is.
Wij kunnen uw kind tijdelijk hulp en zorg bieden in een instelling. Dat kan in de volgende situaties.
- Heeft de persoon die thuis de hulp of zorg geeft een korte periode rust nodig? Dan kan uw kind maximaal 3 hele dagen per week logeren in een instelling. Dat heet 'kortdurend verblijf'.
- Is de thuissituatie niet meer geschikt om de hulp of zorg thuis te geven? Dan kan uw kind meer dan 3 hele dagen per week in een instelling verblijven. Dat heet gewoon 'verblijf'.
- Heeft uw kind ernstige gedragsproblemen en heeft het bescherming nodig tegen zichzelf of anderen? De rechter kan dan dwingen dat uw kind hulp krijgt in een gesloten instelling. Dat heet 'jeugdzorgPlus'.
- Heeft uw kind behandeling nodig van psychische problemen? Dan kan uw kind in een ggz-instelling verblijven.
- Heeft uw kind een verstandelijke of licht verstandelijke beperking? Dan kan uw kind in een instelling verblijven met als doel zelfstandig te leven.
Let op! Wij bieden geen hulp en zorg aan kinderen die hun leven lang intensieve zorg nodig hebben. Heeft uw kind wel lange intensieve zorg nodig? Kijk dan op de website van CIZ voor meer informatie.
Persoonsgebonden budget (PGB)
Als er is vastgesteld of jeugdhulp noodzakelijk is? In sommige gevallen kunt u ook een persoonsgebonden budget krijgen. Dit wordt ook wel PGB genoemd. U kunt de speciale hulp dan zelf inkopen.
De wijkteamconsulent bespreekt met u de mogelijkheden en de vervolgstappen.
Werkwijze van het wijkteam
Als u contact met ons opneemt over dit onderwerp komt u terecht bij het wijkteam. De consulenten van het wijkteam kunnen meedenken over oplossingen in de eigen omgeving of voorzieningen om gebruik van te maken. Ook kan het wijkteam bepaalde specialistische hulp of voorzieningen regelen, wanneer dit nodig blijkt te zijn.
Het wijkteam is telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 12:30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen, dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.