Bijstandsuitkering

Algemeen

Heeft u niet genoeg geld om in uw levensonderhoud te voorzien? En komt u ook niet in aanmerking voor een andere uitkering? Met een bijstandsuitkering kunt u een tijd overbruggen tot u weer betaald werk heeft. De gemeente helpt bij het vinden van geschikt werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is.

Aanvragen

Voordat u een bijstandsuitkering aanvraagt moet u zich eerst inschrijven als werkzoekende bij het UWV. Dit doet u via de website van Werk.

Is het voor u niet mogelijk om digitaal een aanvraag te doen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (0224) 210 400

Nadat wij uw aanvraag ontvangen hebben, nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak. Het is daarom belangrijk dat u het juiste telefoonnummer invult op het aanvraagformulier en dat u telefonische bereikbaar bent. 

Jonger dan 27 jaar

Bent u jonger dan 27 jaar en wilt u een bijstandsuitkering aanvragen? Dan moet u naast het solliciteren naar werk ook kijken of u nog onderwijs kunt volgen, of bijvoorbeeld uw oude opleiding afmaken. 

Als u een zoektijd krijgt dan mag u de eerste vier weken nog geen bijstandsuitkering aanvragen. De gemeente kan u in deze weken ondersteuning bieden bij uw zoektocht naar werk of een opleiding. De zoekperiode van 4 weken gaat in op de dag dat u zich bij de gemeente meldt.

Wat is een bijstandsuitkering?

U kunt een bijstandsuitkering krijgen als u niet zelf kunt voorzien in uw levensonderhoud. Dat betekent dat u geen geld heeft om uw huur, eten, drinken, kleding, ziektekostenverzekering, gas, water en licht te betalen.

De bijstandsuitkering is bedoeld als het laatste vangnet in Nederland. Als u een laag inkomen heeft uit (parttime) werk of alimentatie, heeft u mogelijk recht op een aanvulling vanuit de bijstand. Als u een bijstandsuitkering aanvraagt, wordt ook rekening gehouden met inkomen en vermogen van uw partner. Hetzelfde kan gelden als u samenwoont met een andere volwassene.

Wilt u meer weten over hoe het zit met bijstand? Kijk dan op de website van Recht op Bijstand.

Wat is de participatiewet?

De bedoeling van de participatiewet is om zoveel mogelijk mensen die kunnen werken (arbeidsvermogen) naar werk toe te leiden, bij voorkeur naar betaald werk. En bijstand te verlenen aan mensen die niet (meer) in staat zijn om te werken of op een andere manier een eigen inkomen te verdienen. Met andere woorden, de gemeente helpt bij het vinden van geschikt werk en zorgt voor een uitkering als dat nodig is.

De Participatiewet geeft een (aanvulling op het) inkomen tot het sociaal minimum. Hoe hoog het sociaal minimum is, is afhankelijk van de woon-leefsituatie. Zie voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Proef samenwonen zonder gevolgen bijstandsuitkering

Heeft u een bijstandsuitkering? En woont u in onze gemeente? Dan kunt u zich melden voor proef samenwonen zonder gevolgen voor uw uitkering. Momenteel is het zo dat wanneer u gaat samenwonen met iemand die inkomen of spaargeld heeft, u een deel van uw uitkering verliest. Hierdoor wordt u direct financieel afhankelijk van uw partner.

Uitproberen

Om het samenwonen eerst eens uit te proberen zonder direct gedeeltelijk de bijstandsuitkering te verliezen, heeft de gemeente deze proef in het leven geroepen. U kunt deze proefperiode van maximaal zes maanden gebruiken om te wennen aan het samenwonen. Ook krijgt u nu ruimte om een aantal zaken te regelen. Bijvoorbeeld het opzeggen van (huur)contracten of school voor uw kinderen.

De proef in de praktijk

De proefperiode is in eerste instantie drie maanden. Deze periode kan eenmalig worden verlengd met nog een keer drie maanden. De bijstandsuitkering gaat in deze periode niet omlaag. Na de periode van drie maanden, en de eventuele verlenging tot zes maanden, wordt de uitkering afgestemd op de woon- en leefsituatie zoals die echt is. U moet uiteraard wel bij ons doorgeven dat u wil gaan samenwonen. U kunt dit doorgeven bij uw eigen consulent van het wijkteam. Als u en uw partner beiden een uitkering bij ons heeft, is 1 aanvraag voldoende. In een gesprek met de wijkteamconsulent bekijken we of er belemmeringen zijn voor deelname. Zijn die er niet, dan kan de proefperiode van start. Voor het einde van de proeftijd of de eventuele verlengde proeftijd zal er een evaluatie moment plaatsvinden met de consulent van het wijkteam. 

Voorwaarden om mee te doen

  • U meldt vooraf dat u gaat samenwonen.
  • Minimaal 1 van beiden krijgt een uitkering van ons.
  • Minimaal 1 van beiden moet een woning hebben die geschikt is om in samen te wonen.
  • U beiden moeten de huidige woning aanhouden en ingeschreven blijven staan op het huidige adres.
  • Tijdens de proef samenwonen mag u de woning niet onderverhuren zonder toestemming van de eigenaar.
  • Deelname aan de proef is eenmalig.
  • U beiden moeten jonger dan 65 jaar zijn.
  • Er is geen aanvullende uitkering van toepassing. Dat zijn: aanvullende uitkering van het UWV, uitkering (Participatiewet) van een andere gemeente, of een andere soort uitkering waarbij de woonsituatie van invloed is op de toekenning of hoogte van de uitkering.
  • U ontvangt geen partneralimentatie.
  • U en partner zijn geen familie van elkaar.
  • U en uw partner wonen nog niet samen.
  • U en uw partner zijn nog niet getrouwd of hebben geen samenlevingscontract en geen plannen daarvoor.
  • U of uw partner hebben in de afgelopen 2 jaar geen besluit van ons ontvangen i.v.m. verzwijgen samenwonen met de partner waarmee inwoner nu wilt samenwonen.

Werkwijze van het wijkteam

Als u contact met ons opneemt over dit onderwerp komt u terecht bij het wijkteam. De consulenten van het wijkteam kunnen meedenken over oplossingen in de eigen omgeving of voorzieningen om gebruik van te maken.  Ook kan het wijkteam bepaalde specialistische hulp of voorzieningen regelen, wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Het wijkteam is telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 12:30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen, dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.