Lokale Inclusie Agenda 2021-2022

Algemeen

Op 1 april 2021 vond het startsymposium plaats. Hier gingen verschillende lokale ervaringsdeskundigen, (maatschappelijke) organisaties en ondernemers met elkaar in gesprek over toegankelijkheid en inclusiviteit.

Samen kwamen zij tot speerpunten die moesten leiden tot een toegankelijk en inclusief Schagen. De belangrijkste zes speerpunten zijn uitwerkt tijdens werkgroepen. Hier zaten deelnemers van het symposium en een aantal medewerkers van de gemeente in. Elke werkgroep heeft acties bedacht die ervoor moeten zorgen dat we het speerpunt konden behalen. Hierdoor is de Lokale Inclusie Agenda in samenwerking opgesteld met personen die daadwerkelijk weten wat er in gemeente Schagen speelt en wat er nodig is.

De volgende zes speerpunten en de bijbehorende acties volgen hieronder:

Speerpunt 1: De vraag staat centraal en deskundigheid verbeteren in het sociaal domein

De organisaties in het sociaal domein zorgen voor een aanbod dat past bij de vraag en behoefte van de inwoner. Ook verbeteren zij de deskundigheid van hun medewerkers.

  • Actie 1.1. Ervoor zorgen dat medewerkers meer kennis hebben over verschillende onderwerpen en organisaties.
  • Actie 1.2. De volgende aanbiedersmarkt organiseren met het onderwerp ‘inclusie’. Hier ervaringsdeskundigen voor uitnodigen.

Speerpunt 2: Digitale en fysieke toegankelijkheid

Het verbeteren van de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte. Inzet op toegankelijkheid laten meewegen in de vergunningverlening en dit ook onder de aandacht brengen bij architecten. Daarnaast ook aandacht voor verbetering van de toegankelijkheid van de gemeentelijke websites, e-mails en brieven. Hiermee wilt de gemeente voor iedere inwoner begrijpelijk worden.

  • Actie 2.1. De toegankelijkheid van de gemeentelijke websites, e-mails en brieven verbeteren. Daarbij aandacht voor een centraal meldpunt digitale ontoegankelijkheid.
  • Actie 2.2. Toegankelijkheidskeurmerk voor gebouwen, horeca, winkels en evenementen. Zo is voor iedereen duidelijk hoe toegankelijk een gebouw is.
  • Actie 2.3. Inclusieve speelplekken maken voor kinderen met een beperking.
  • Actie 2.4. De gemeente ondertekent samen met andere (maatschappelijke) organisaties en ondernemers het convenant ‘toegankelijkheid’.
  • Actie 2.5. De fysieke toegankelijkheid van openbare gemeentelijke gebouwen, horeca, winkels en verblijfsaccommodaties verbeteren door met stimuleringsacties

Speerpunt 3: Het (zorg)aanbod is beter te vinden

De vindbaarheid van het (zorg)aanbod verbeteren door een sociale kaart te maken. En door een makelaarsfunctie te maken binnen alle organisaties.

  • Actie 3.1. We maken een (digitale) sociale kaart voor Schagen.
  • Actie 3.2. Aan de hand van sommige casussen kennis tussen partijen delen over het mogelijke ondersteuningsaanbod. Dit via een ‘Dagstart app-groep’.

Speerpunt 4: Moeite doen voor een succesvol re-integratietraject voor elke werkzoekende

We kijken naar het talent en de ervaring die een werkzoekende bezit. Door een aanpak op maat willen we geschikt werk voor iemand vinden. Na de start van je nieuwe baan, blijven we je begeleiden.

  • Actie 4.1. Sommige mensen hebben een afstand tot de banenmarkt. Zij krijgen in het re-integratietraject een mentor of ervaringsdeskundige buddy. Deze is er van begin tot eind om steun te bieden.
  • Actie 4.2. De samenwerking versterken tussen het wijkteam, Pro-bedrijven, Agros en andere partijen die re-integratietrajecten bieden. Er is aandacht voor afspraken over de volgende drie punten:
    -        Klantgerichte zorg
    -        Een duidelijke taakverdeling tussen de partijen en
    -        Kennis van elkaars expertise. Bij ieder traject wordt in de gaten gehouden hoe het daarmee gaat.

Speerpunt 5: Verbinding tussen verschillende mensen

Het verleiden van verschillende (groepen) mensen om zich met elkaar te mengen en verbinden. Ondersteuning van verbinding in de wijk.

  • Actie 5.1. Regelmatig de Dag van de Dialoog organiseren.
  • Actie 5.2.  Matchgroepen organiseren om inwoners met een speciale vraag met elkaar te verbinden. Dit met als doel dat mensen voor langere tijde met elkaar in contact te brengen.
  • Actie 5.3. De Week van Respect organiseren voor het onderwijs en de sport.

Speerpunt 6: Gemeentelijke activiteiten

Goed voorbeeld doet goed volgen.

  • Actie 6.1. Inclusief werkgeverschap. Dit gaat over de mensen die bij de gemeente werken. We willen dat deze mensen zo veel mogelijk een afspiegeling zijn van de samenleving.
  • Actie 6.2. Toegankelijke stemlokalen.
  • Actie 6.3. De gemeente Schagen is een actieve regenbooggemeente.
  • Actie 6.4. Medewerkers bij de gemeente weten waarom toegankelijk en inclusief werken belangrijk is. En hoe zij dit kunnen doen.
  • Actie 6.5. We starten met een inclusiepanel met ervaringsdeskundigen.

De speerpunten met de acties kunt u ook teruglezen in onderstaande bijlage.