Duurzaam ondernemen

Algemeen

Op deze pagina vindt u een opsomming van subsidies die op dit moment aangevraagd kunnen worden bij het verduurzamen van uw bedrijf. Onze energie adviseur zon op grote daken (>100m2 dak) geeft u advies over welke subsidies voor u interessant kunnen zijn bij het verduurzamen van uw bedrijfspand.

Subsidies en regelingen zonne-energie

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) vind je subsidies en regelingen voor zonne-energie. Er zijn regelingen voor grote projecten van bedrijven. En voor mensen die zonnepanelen op hun eigen dak of op een dak in de buurt willen leggen. Wilt u hier meer over weten? Kijk voor belangrijke subsidieregelingen voor zonne-energie op de website van RvO.

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE ++)

Productie van hernieuwbare (duurzame) energie of CO2-verminderende technieken. Voor zoninstallaties geldt: de zoninstallatie moet groter zijn dan 15 Kwp (kilowattpiek) en aangesloten worden op een grootverbruik aansluiting.

Let op: In het klimaatakkoord is afgesproken om deze subsidie af te bouwen. Het doel hiervan is om na 2025 geen nieuwe subsidies meer te verlenen. Kijk voor een berekening op de website van RvO

Voor wie is deze subsidie? Bedrijven en (non)profit-instellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit, landbouw en de gebouwde omgeving die duurzaam produceren.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Belastingaftrek van de fiscale winst bij investeringen in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie.

Let op: Deze regeling is voor zoninstallaties vanaf 15 kWp, in aanvulling op de salderingsregeling. Lees meer over de salderingsregeling onderaan deze pagina. Bij een zonne-energiesysteem geldt de EIA niet voor grootverbruik aansluitingen, wel voor opslagsystemen.

Wilt u gebruik maken van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA)? Ga naar de website van RvO.

Voor wie is deze subsidie? Ondernemers die investeren in duurzaamheid.

Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE)

Voor de aanschaf van een zonneboiler, (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Voor zakelijke gebruikers geldt ook: kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Ga voor meer informatie over de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers naar de website van RvO

Voor wie is deze subsidie? Woningeigenaren en zakelijke gebruikers (zoals bedrijven, woningcorporaties en particuliere verhuurders etc.)

Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Voor lokaal en gezamenlijk opwekken van hernieuwbare (duurzame) elektriciteit met zonne-energie, windenergie of waterkracht. Deze regeling vervangt de voormalige Postcoderoosregeling (fiscale regeling verlaagd tarief). Ga voor meer over de subsidie aan met de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE) naar de website van RvO.

Voor wie is deze subsidie? Energiecoöperaties of Verenigingen van Eigenaren (VvE's)

Subsidies voor Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Wilt u als ondernemer minder energie gebruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee u minder CO2 uitstoot? Demonstreer uw techniek of test deze in een pilot binnen uw bedrijf. U krijgt hiervoor subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+). Bijvoorbeeld voor industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling of demonstratieprojecten.

Wilt u hiervan gebruik maken? Ga naar de website van RvO.

Voor wie is deze subsidie?: Ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen die innoveren

Salderingsregeling

Er zijn ook andere regelingen die misschien interessant voor u kunnen zijn, bijvoorbeeld van de Belastingdienst.

Verbruikt u weinig energie? Dan mag u de energie die u opwekt en terug levert aan het net (of een deel daarvan) wegstrepen tegen uw verbruik op dezelfde aansluiting. Dit heet salderen. Hiermee krijgt u geld terug. Dit mag tot 1 januari 2031.

Terug leveren gebeurt als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan u op dat moment gebruikt. Levert u jaarlijks meer stroom terug dan u gebruikt? Dan ontvangt u hiervoor een vergoeding van de energieleverancier. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per energieleverancier. In de Elektriciteitswet staat dat dit voor huishoudens en bedrijven met een klein-verbuikersaansluiting een ‘redelijke’ vergoeding moet zijn.

Tot 1 januari 2025 mag alle terug levering van energie via een kleinverbruikersaansluiting gesaldeerd worden. U moet dan ook wél energie verbruiken. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd tot 2031. Wilt u meer weten over hoe de salderingregeling werkt? Ga naar de website van Milieucentraal voor meer informatie.

Afbouw salderingsregeling

De minister heeft een wetsvoorstel aangekondigd voor de afbouw van de salderingsregeling. Door deze afbouw wordt de vergoeding die energieleveranciers moeten betalen voor terug levering steeds belangrijker. In het wetsvoorstel zal de minister ook die 'redelijke' vergoeding verder omschrijven.

Het plan van de minister is om het minimum van die redelijke vergoeding vast te stellen op 80 % van het leveringstarief. Dit is het tarief exclusief belastingen en heffingen, dat is afgesproken tussen de kleinverbruiker en de energieleverancier. Om leveranciers te beschermen, denkt de minister erover ook een maximum vast te leggen. Wilt u meer weten over afbouw salderingsregeling? Ga voor de officiële stukken naar de website van de Rijksoverheid.

Kleineondernemingsregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. Overweegt u als eenmanszaak, V.O.F. stichting, vereniging of B.V. om zonnepanelen aan te schaffen? Of heeft u zonnepanelen op uw dak? Dan kunt u waarschijnlijk btw over de kosten terugvragen. Op de pagina: Eigenaren van zonnepanelen van de Belastingdienst leest u hier meer over. Wilt u meer weten over KOR? Lees meer over wat KOR voor u kan doen op de website van de belastingdienst.

Per 1 januari 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen 0 (nul). Vanaf dan is het dus niet meer nodig om btw-vrijstelling of -teruggaaf aan te vragen.

Garanties van Oorsprong (GVO)-regeling

VertiCer B.V. geeft Garanties van Oorsprong (GvO) uit. Een GvO is een digitaal certificaat. Dat is een bewijs dat energie op een nieuwe manier is opgewekt. Met dit certificaat kan de leverancier dus aan de afnemer laten zien dat de geleverde energie uit nieuwe bronnen afkomstig is. Zoals uit zon, maar ook uit wind, water, biomassa, zonthermie en geothermie. VertiCer geeft GvO uit voor hernieuwbare warmte, hernieuwbare elektriciteit, duurzaam gas en vanaf 1 januari 2022 ook voor 'groene' waterstof.

Heeft u vragen over de uitgifte van GvO? Ga naar de website van VertiCer en zij staan voor u klaar.

Overige subsidieregelingen

Wellicht komt u in aanmerking voor onderstaande regelingen.

Bovenstaande subsidies zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Voor actuele informatie kijkt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.