Nadeelcompensatie
Algemeen
Sinds 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Met de komst van deze wet is het planschaderecht gewijzigd. De schade werd voor die tijd ‘planschade’ genoemd. Onder de Omgevingswet heet dit ‘nadeelcompensatie’. Daarnaast vallen hier ook andere soorten schade onder.
Planschade
Belangrijk om te weten is dat als uw schade is ontstaan voor 1 januari 2024? Dan is er nog sprake van planschade en geldt de oude procedure voor planschade. Op de pagina Planschade leest u hier meer over.
Wat is nadeelcompensatie?
Nadeelcompensatie is een gedeeltelijke vergoeding van schade waarbij de gemeente verplicht kan worden gesteld om schade te vergoeden. Bij nadeelcompensatie gaat het om schade die veroorzaakt is door ons bij de rechtmatige uitvoering van taken of een rechtmatig genomen besluit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan de weg waarbij er sprake kan zijn van winst- of inkomstenverlies, huurderving en schade als gevolg van een lagere opbrengst bij verkoop van een pand of bedrijf. Nadeelcompensatie is bedoeld voor bijzondere gevallen.
Wanneer is een geen sprake van nadeelcompensatie?
U heeft geen recht op nadeelcompensatie in de volgende situaties:
- Algemeen (ondernemers)risico: Als de schade valt binnen wat u normaal gesproken kunt verwachten. Bijvoorbeeld; u kunt verwachten dat er soms wegwerkzaamheden zijn.
- Besluit is voorzienbaar: Als u al wist of had kunnen weten dat wij deze beslissing zouden nemen voordat u een bedrijf start of woning kocht in de directe omgeving.
- Eigen schuld: Als de schade komt door uw eigen fouten of beslissingen of u had maatregelen kunnen nemen om schade te beperken of te voorkomen. Bijvoorbeeld; Door tijdelijk spullen te verplaatsen of als u gebruik maakt van grond van de gemeente waar u geen toestemming voor heeft gekregen.
- Onvoldoende nadeel: Als de schade niet groot genoeg is. De gemeente hanteert soms een drempelbedrag; schade onder dit bedrag wordt niet vergoed.
- Als de schade op een andere manier is gedekt. Als schade door uw eigen verzekering vergoed wordt.
In deze gevallen kunt u geen nadeelcompensatie krijgen.
Verordening nadeelcompensatie
Wij hebben een verordening over nadeelcompensatie. Hierin staat hoe een aanvraag om nadeelcompensatie behandeld wordt. Hierin staat ook welke gegevens nodig zijn om te kunnen beoordelen of er sprake is van nadeel dat voor vergoeding in aanmerking komt.
Kosten
Wilt u een procedure voor nadeelcompensatie starten? Dan kost dat € 500,-. U krijgt dit bedrag terug als u nadeelcompensatie krijgt. Is uw aanvraag afgewezen? Dan krijgt u het bedrag niet terug.
Behandeling verzoek om nadeelcompensatie
Bij een verzoek om nadeelcompensatie kijken we eerst of er sprake is van nadeel en of dit echt door het handelen van de gemeente is veroorzaakt. U moet dit aantonen. De schade moet hoger zijn dan wat behoort tot het normale ondernemers- en maatschappelijke risico. De behandeltermijn bedraagt meestal 8 weken.
Wij kunnen een adviescommissie inschakelen. Deze commissie onderzoekt dan of en voor welk bedrag u eventueel vergoeding kan krijgen. De beslistermijn is in dat geval 6 maanden.
Verzoek om nadeelcompensatie
Vindt u dat er sprake is van onevenredige schade? Doe dan een verzoek voor tegemoetkoming bij ons. De aanvraag moet u inleveren binnen 5 jaar nadat u schade heeft ontdekt En weet bij welk verantwoordelijke bestuursorgaan u moet zijn voor de schade.
Is de schade in de vorm van waardedaling van uw huis of bedrijf? Dan moet de aanvraag binnen 5 jaar worden gedaan:
- na kennisgeving van de vergunning, of
- als geen vergunning of melding nodig als met de activiteit is gestart.
Een verzoek doet u online door het invullen van een aanvraagformulier nadeelcompensatie.
Verhalen van de kosten
Wij kunnen de kosten van nadeelcompensatie geheel of gedeeltelijk terugvragen bij de initiatiefnemer. Dit kan worden geregeld in een overeenkomst (artikel 13.3c Omgevingswet). De initiatiefnemer is dan belanghebbende en kan bezwaar maken op het besluit tot toekenning van de schadevergoeding.