3. Een thuis voor iedereen

Algemeen

De focus moet liggen op daadkracht en creatieve oplossingen om een thuis voor iedereen te realiseren. Het is tijd om excuses te vermijden en het vertrouwen van inwoners te herwinnen door daadwerkelijk resultaten te boeken. Niet alleen nieuwbouw, maar ook alternatieven zoals het benutten van recreatiewoningen en leegstaand vastgoed met persoonsgebonden gedoogvergunningen kunnen direct bijdragen aan de oplossing.

De huizenmarkt vraagt om flexibiliteit en een snelle aanpak. De gemeente Schagen kan proactief inspelen op de landelijke plannen voor permanente bewoning van recreatiewoningen en andere tijdelijke woonoplossingen. Ook de leegstand in de gemeente ligt boven het landelijke gemiddelde. Het benutten van deze mogelijkheden biedt directe oplossingen en financieel gewin, dat kan worden geïnvesteerd in toekomstig beleid.

3.1 Snelle Opvang

De groep dak- en thuislozen neemt toe. De problemen van iemand die dakloos is worden met de tijd erger en moeilijker op te lossen. Dit zorgt voor oplopende maatschappelijke kosten en schade. Dit kan snel opgelost worden. De Regenboog groep Amsterdam bijvoorbeeld heeft een concept “Onder de Pannen” dat gebruik maakt van de hospita verhuur regelgeving. Daklozen kunnen maximaal 9 maanden bij iemand met bijvoorbeeld een uitkering of AOW verblijven. In 9 maanden kan iemand bijkomen en zijn problemen aanpakken onder begeleiding van de Regenboog groep. Huurder en verhuurder worden ontzien van schuldeisers, UWV en de belastingdienst in deze periode en worden niet gekort of beboet. In deze 9 maanden wordt langdurige huisvesting gevonden. Dit concept zal ook in Schagen worden toegepast.

3.2 Betaalbare Woningen

De huizenprijzen zijn te hoog voor alleenstaanden, zzp’ers, statushouders, net gescheiden en startende. Deze groep valt tussen wal en schip en is een groeiende groep dak- en thuislozen. Het aanbod voor kleine woningen moet prioriteit worden. Hiervoor is snellere afhandeling van bouwaanvragen nodig met prioriteit op bestaande bouwplannen waarbij 30% sociale huur en 30% sociale koop is.
Met een progressieve boete op leegstand wordt ervoor gezorgd dat eigenaren iets moeten doen met hun vastgoed. Ook de samenwoonboete wordt afgeschaft, want deze zorgt ervoor dat mensen die graag samenwonen niet kunnen doorstromen.

3.3 Gedoogvergunning voor alternatieve Woonvormen


Het nieuwe kabinet wil permanente bewoning in recreatiewoningen mogelijk maken. Hierop zal de Gemeente Schagen proactief reageren. Een versoepeling van procedures aangaande permanente bewoning van bijvoorbeeld recreatiewoningen, bedrijfswoningen e.d. levert een snelle bijdrage aan het oplossen van de woningnood. Uiteraard mits deze objecten aan het bouwbesluit voldoen. 
Een persoonsgebonden gedoogvergunning is een tool die snel toepasbaar is in verschillende situaties. Bovendien levert dit financieel gewin op voor de gemeente, welk gewin weer aangewend kan worden voor minder rendabele (nieuwbouw?) projecten. De huidige situatie vraagt NU om actie en creatieve oplossingen. Verleen gedoogvergunningen op bijvoorbeeld bedrijfspanden, tuinhuisjes, recreatiewoningen, schuren en broed- en vrijplaatsen.