Gladheidsbestrijding

Het strooiseizoen voor de bestrijding van de gladheid loopt van 1 november tot 1 april. Tijdens deze periode zijn wij extra oplettend op gladheid op de wegen en fietspaden. Bij gladheid worden de wegen volgens een vaste route preventief gestrooid, ook in het weekend. Wij zorgen dat de veiligheid en bereikbaarheid zo goed mogelijk is. De weggebruiker blijft uiteindelijk altijd verantwoordelijk voor de veiligheid op de weg.

Waar wordt gestrooid?

Wij strooien hoofdwegen, wijkontsluitingswegen en busroutes. Daarnaast strooien wij de hoofdfietspaden. In de strooiroutes worden op 1 november alle verkeerspaaltjes verwijderd. Hierdoor kan de strooiwagen gemakkelijk de routes strooien. In het seizoen 2024/2025 wordt Stroet niet gestrooid vanwege de wegwerkzaamheden die hier plaatsvinden. Ook de Schagerweg in Schagerbrug zal vanwege de werkzaamheden pas gestrooid worden op het moment dat deze tot aan de Grote Sloot gereed is. Op onze digitale overzichtskaart kunt u zien waar wij en op welke wegen wij strooien. De rijwegen zijn in het rood aangegeven en fietspaden in het groen. Ook de Provincie en Rijkswaterstaat strooien binnen onze gemeentegrens de wegen die onder hun beheer vallen. Deze routes staan niet op de onderstaande overzichtskaarten.

Wij strooien niet in woonwijken omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Het strooizout belast het milieu flink en veroorzaakt schade aan bodemleven en planten. Ook komt het zout in het grondwater terecht. Voetpaden en fietspaden die geen hoofdroute zijn, strooien wij ook niet. Wij doen een vriendelijk beroep op u als inwoners, om de stoep voor uw huis zoveel mogelijk ijs- en sneeuwvrij te houden. Strooizout kunt u bij verschillende winkels kopen.

Wij strooien met nat zout. Dit is een combinatie van zout en pekelwater. Deze combinatie zorgt ervoor dat het beter blijft liggen dan droog zout. Verkeersbewegingen zorgen ervoor dat strooizout zijn dooiende werk doet. Hoe meer verkeer, des te beter de werking van strooizout. Bij geen of nauwelijks verkeer zal er weinig dooiend effect zijn.

Factoren die een rol spelen zijn de weersomstandigheden en de grondtemperatuur. Het landschap vormt ook nog een belangrijke factor. Er zijn verschillende plekken die veel kouder zijn aan de grond dan op andere plekken.

In het kustgebied, waar onze gemeente gelegen is, zijn de omstandigheden vaak onvoorspelbaar als het op gladheid aankomt. Dat maakt het lastig om precies op het juiste moment te strooien. Hiervoor gebruiken wij zeer geavanceerde meetapparatuur en staan we in nauw contact met de Provincie, Rijkswaterstaat, HHNK en omliggende gemeenten.

Melding doen

U kunt uw meldingen doorgeven via een melding openbare ruimte. Of bellen met (0224) 210 400.