Opvoedinformatie

Algemeen

Iedere ouder heeft wel eens vragen over opgroeien en opvoeden van hun kinderen.

Zelf doen

Het opvoeden van kinderen gaat met vallen en opstaan. Kinderen zijn niet altijd even makkelijk. Spijbelen, een boze bui, niet luisteren, te laat thuis komen en liegen horen allemaal tot het gedrag van opgroeiende kinderen. Soms kan dit gedrag langere tijd aanhouden en bent u als ouder/opvoeder niet in staat om dit te veranderen. Als opvoeder kunt u zich dan machteloos, onzeker, bezorgd of zelfs kwaad voelen.

Veel ouders hebben vragen en weten het soms 'even' niet meer. Het is ook best ingewikkeld. U kunt dan mogelijk binnen uw eigen netwerk terecht. Vraag bijvoorbeeld aan familie, vrienden, leerkracht, voetbaltrainer tips en/of ondersteuning. 

Informatie op internet

Ook zijn er op het internet veel sites te vinden waar heel veel vragen worden beantwoord en waar u informatie, tips en trucs kunt lezen rondom opvoeden en opgroeien.

Voor algemene opvoedingsinformatie vanaf de geboorte van een kind tot aan de jong-volwassenheid kunt u bijvoorbeeld terecht op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Op de website jmouders.nl vindt u informatie en tips met betrekking tot opvoeden en opgroeien.

Opvoedspreekuur

Opvoedondersteuning en een opvoedspreekuur zijn dicht bij huis beschikbaar. U kunt een afspraak maken via:

GGD Hollands Noorden via telefoonnummer (088) 01 00 550 of de via de website van de GGD Hollands Noorden.

Opvoedcursussen en workshops

GGD Hollands Noorden organiseert verschillende opvoedcursussen in allerlei gemeenten in de Kop van Noord-Holland. De opvoedcursussen zijn voor iedereen in de regio. U kunt deelnemen aan elke cursus, op elke locatie in de regio. 

Ondersteuning door vrijwilligers

Home-Start is een programma over de hele wereld voor opvoed- en gezinsondersteuning bij lichte, alledaagse opvoedvragen. Ervaren en getrainde vrijwilligers geven ouders vriendschappelijke en praktische ondersteuning bij het opvoeden van kinderen. 

Buurtgezinnen is er voor gezinnen met kinderen in alle leeftijden die behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. En die geen familie, buren of vrienden in de buurt hebben waarop ze een beroep kunnen doen.

Als de problemen te zwaar zijn voor een steungezin dan is Buurtgezinnen niet geschikt. Dan geeft de coördinator dit aan bij de kennismaking.

Werkwijze van het wijkteam

Als u contact met ons opneemt over dit onderwerp komt u terecht bij het wijkteam. De consulenten van het wijkteam kunnen meedenken over oplossingen in de eigen omgeving of voorzieningen om gebruik van te maken.  Ook kan het wijkteam bepaalde specialistische hulp of voorzieningen regelen, wanneer dit nodig blijkt te zijn.

Het wijkteam is telefonisch bereikbaar van 9:00 tot 12:30 uur. U kunt ook het contactformulier invullen, dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen.