Stappenplan voor (bouw)plan
Heeft u een idee voor een (bouw)plan of initiatief? En wilt u graag weten hoe wij tegenover uw plannen staat? Volg dan ons stappenplan voor het vooroverleg met de gemeente Schagen. Tijdens dit informele traject kunnen wij kijken of wij uw plan kansrijk en wenselijk vinden. In een volgende fase kunnen wij u helpen om te komen tot een volledige aanvraag.
Het stappenplan bestaat uit 5 stappen
Stap: 1: Zelfonderzoek
Als initiatiefnemer start u met het doen van zelfonderzoek. Dit betekent onderzoek doen op het Omgevingsloket en op onze website. Voor het zelfonderzoek zijn verschillende opties:
Vergunningsvrije opties
Gaat het om een klein plan zoals een aanbouw, dakkapel, etc. dan kunt u via het Omgevingsloket de vergunningscheck doen om te kijken of uw plannen mogelijk vergunningsvrij zijn. Zijn uw plannen vergunningsvrij? Dan hoeft u niets te melden bij ons. Laat het wel even weten aan uw buren. Op onze website vindt u ook meer informatie hierover op onze pagina Vergunningsvrij bouwen.
Wilt u uitspraak van de gemeente of uw plannen vergunningsvrij zijn? Dan kunt u een vergunning aanvragen. Als uit de toetsing blijkt dat uw plannen vergunningsvrij zijn ontvangt u hiervan een besluit.
Ander plan
Gaat het om een ander plan? Dan kunt u via het Omgevingsloket kijken of uw plan passend is in het (tijdelijk) omgevingsplan. Het tijdelijk omgevingsplan bestaat op dit moment nog uit de geldende bestemmingsplannen. Om te kijken welke regels er gelden op uw perceel gaat u op het Omgevingsloket naar ‘Regels op de kaart’, hier kunt u zoeken op uw adres. Passen uw plannen in het tijdelijke omgevingsplan? Dan kunt u direct een aanvraag omgevingsvergunning indienen (stap 4). Passen uw plannen niet in het tijdelijk omgevingsplan? Dan gaat u verder naar stap 2.
Stap 2: een consult indienen
Uw plan is niet vergunningsvrij en past ook niet in het tijdelijk omgevingsplan. U wilt wel graag weten of wij willen meewerken aan uw plan. Daarvoor kunt u een consult indienen. Bij een consult kijken wij of uw plan wenselijk is en mogelijk juridisch haalbaar kan worden. Op de pagina Consult kunt u hier meer over lezen en wat u moet aanleveren om een consult aan te vragen.
Stap 3: een conceptaanvraag indienen
Heeft u een complex plan? Dan kunnen wij u naar aanleiding van uw consult adviseren om een conceptaanvraag in te dienen. Tijdens de conceptaanvraag kijken wij naar de gehele fysieke leefomgeving. Het doel is om samen met u te komen tot een volledige aanvraag met alle benodigde onderbouwingen, onderzoeken en tekeningen. Waarna u als het plan haalbaar blijkt een aanvraag omgevingsvergunning kunt indienen. Op de pagina Conceptaanvraag kunt u hier meer over lezen.
Stap 4: aanvraag omgevingsvergunning
Na het vooroverleg kunt u een aanvraag omgevingsvergunning indienen. Een aanvraag omgevingsvergunning moet voldoen aan alle vereisten uit de wet. Op de pagina Omgevingsvergunning leest u hier meer over.
Stap 5: Starten met uw (bouw)plan
Nadat u alle benodigde vergunningen en/of toestemmingen heeft kun u starten met uw bouwplan. Vergeet niet om ons te informeren over het starten van de bouw door het contactformulier in te vullen.