Verklaring omtrent het gedrag (VOG)
Algemeen
Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een verklaring waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Dit wordt ook wel een VOG genoemd.
Wij werken alleen op afspraak. U kunt dus niet zonder afspraak bij ons binnenlopen. U kunt via bovenstaande knop of telefonisch een afspraak maken. Het maken van een afspraak is gratis.
Aanvragen
Een Verklaring Omtrent Gedrag vraagt u aan als bijvoorbeeld een nieuwe werkgever of een sportclub hierom vraagt. U kunt dit niet namens uzelf aanvragen.
Waar vraagt u een VOG aan?
- Aan de balie bij de gemeente waar u staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen.
- Staat u ingeschreven in de gemeente Schagen? Dan kunt u de VOG ook digitaal aanvragen. U heeft dan wel een aanvraagformulier nodig, welke is ingevuld door bijvoorbeeld uw werkgever of sportclub.
- Digitaal via de website van Justis.
- Staat u niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen? Dan vraagt u ook een VOG aan via de website van Justis.
Meenemen
- Het ingevulde aanvraagformulier. Het aanvraagformulier moet volledig zijn ingevuld en door uzelf en uw werkgever zijn ondertekend.
- Alle documenten die u moet bijvoegen volgens het aanvraagformulier.
- Een geldig identiteitsbewijs.
- Doet iemand anders de aanvraag voor u? Dan neemt de persoon een machtigingsbrief met een kopie van het identiteitsbewijs van de gemachtigde en uzelf mee.
- Een pinpas of contant geld.
Heeft u de VOG nodig voor bijvoorbeeld een emigratie, visum of buitenlandse werkvergunning? Dan moet u een officieel document van de ambassade, consulaat of betreffende werkgever meenemen waarop alle gegevens staan die op het aanvraagformulier worden gevraagd. Ondertekening door een werkgever of instelling is dan niet altijd mogelijk. In dat geval is een ondertekening niet nodig.
Kosten
Vraagt u de VOG bij de gemeente aan, dan zijn de kosten € 41,35. Kijk voor de actuele kosten op de wesbite van Justis.
Wanneer is een VOG gratis?
Sommige vrijwilligers kunnen aanspraak maken op een gratis VOG. Dit kan als de vrijwilligersorganisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Meer informatie hierover vindt u op de website van Justis.
Levertijd
Binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag ontvangt u bericht van Justis (afdeling COVOG). De VOG wordt naar uw woonadres gestuurd. Heeft u de aanvraag digitaal bij Justis aangevraagd? Dan kunt u er ook voor kiezen om de VOG digitaal te ontvangen.
Online aanvraag via ons
Heeft u een VOG nodig en heeft u het aanvraagformulier al in uw bezit dan kunt u er ook voor kiezen om de aanvraag digitaal in te dienen. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig en moet u betalen met iDeal.
Online aanvraag via Justis
Een VOG kan door een organisatie ook digitaal direct bij Justis aangevraagd worden. U hoeft dan niet bij ons langs te komen. De digitale aanvraag direct bij Justis is goedkoper. De organisatie bereidt de aanvraag voor. Daarna doorloopt u de volgende stappen:
- U krijgt een e-mail met een link naar een webapplicatie.
- Log in met uw DigiD.
- Tijdens de aanvraag kunt u kiezen of u de VOG per post of digitaal in uw berichtenbox van MijnOverheid wilt ontvangen.
- U kunt direct betalen via iDEAL nadat u uw gegevens heeft ingevuld.
- U krijgt schriftelijk bericht of u de VOG krijgt.
Justis
Justis onderzoekt VOG aanvragen en geeft de VOG's af. Justis is de screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Afwijzing
Komt u niet in aanmerking voor een VOG? Dan stuurt Justis u een 'voornemen tot afwijzen'. Hierin staat waarom uw aanvraag is afgewezen. U kunt hierop reageren door een brief te sturen. Leg in de brief uit waarom u de VOG wel moet krijgen. Krijgt u daarna een definitieve afwijzing? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken tegen dit besluit.